Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)
In 2024 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:
Uitvoeringsprogramma Wmo
In het Uitvoeringsprogramma Wmo zijn maatregelen opgenomen om te zorgen voor passend aanbod in de toekomst. In 2024 is verdere uitvoering gegeven aan dit programma. Om de hulp toegankelijk en betaalbaar te houden heeft het college aan Rogplus de opdracht gegeven om samen met de gemeente te onderzoeken hoe kosten kunnen worden verminderd, met minimale impact op de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. De eerste gesprekken tussen Rogplus en de gemeente zijn gestart.
Naast de geïndiceerde zorg wordt ook ingezet op preventie. Zo heeft de ketenaanpak valpreventie steeds meer vorm gekregen. In 2024 heeft Seniorenwelzijn meerdere cursussen valpreventie aangeboden. Ook is gestart met het Uitvoeringsplan Dementie in samenwerking met partnerorganisaties, zodat Maassluis een dementievriendelijke gemeente blijft.
Voor de versterking van het voorliggend veld zijn netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor maatschappelijke organisaties in Maassluis over positieve gezondheid en Stroomopwaarts. De opkomst blijft hoog, er waren per bijeenkomst ongeveer 70 deelnemers aanwezig.
Vrijwilligers
Naast het belang van goede samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, spelen vrijwilligers een cruciale rol in het ondersteunen van inwoners en leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking van het voorliggend veld. In 2024 hebben zich in Maassluis 523 nieuwe vrijwilligers bij ons aangemeld. Dit laat zien dat onze inwoners nog steeds bereid zijn voor elkaar klaar te staan en zich in te zetten voor Maassluis. Om deze vrijwilligers ook met elkaar te verbinden zijn er verschillende activiteiten aangeboden, waaronder deskundigheidstrainingen. Daarnaast spreken wij op verschillende manieren onze waardering uit. Nieuw dit jaar was het vrijwilligersfestival georganiseerd door KliK Vrijwilligers voor vrijwilligers uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam . Ook is er aan het einde van het jaar de Maassluis bedankt actie, waarbij vrijwilligers een online geschenk kunnen uitkiezen bij onze ondernemers.
Werk en inkomen
We zetten ons samen met Stroomopwaarts (SOW) in om waar nodig inwoners te helpen om zoveel als mogelijk zelfredzaam te worden (en te blijven) op het gebied van werk en inkomen en maatschappelijke participatie. Samenwerkingsvormen en diensten die bijdragen aan het bewerkstelligen van uitstroom zijn voortgezet en waar nodig geëvalueerd. We hebben in de evaluatie rekening gehouden met de verslechterde financiële positie van de gemeente de komende jaren.
Voor verdere informatie wordt verwezen naar het jaarverslag van Stroomopwaarts.
Bestrijding van armoede en schulden in MVS-verband
Er is een nieuwe regionale visie Armoede en schulden (2025-2028) opgesteld, die regionaal ook is vastgesteld. Het bijbehorende activiteitenplan is in ontwikkeling.
Wij zetten in op preventie, vroegsignalering, schuldhulpverlening en het bestrijden van armoede. Kinderen die opgroeien in armoede en schulden bieden wij daarbij zoveel mogelijk kansen zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. We zijn aangesloten bij landelijke campagnes kindregelingen en hebben onze lokale brochures verspreid bij alle inwoners met schoolgaande kinderen.
In 2024 hebben we alle bestaande regelingen, zoals de Rotterdampas, voortgezet. Dit geldt ook voor subsidies aan bijvoorbeeld de Voedselbank. Wij hebben ook extra ingezet op de energietoeslag. In Maassluis hadden we naast de landelijke regeling ook nog een aanvullende regeling; huishoudens met een inkomen van 120% en maximaal tot 150% van de bijstandsnorm konden energietoeslag aanvragen. We hebben samen met Stroomopwaarts acties ingezet om de huishoudens te bereiken die in aanmerking kwamen voor de eigen Maassluise toeslag. We maakten gebruik van reclame-uitingen en hebben samengewerkt met partijen die dicht bij de doelgroep staan, zoals de woningcorporatie, het wijkteam en de Formulierenbrigade.
In 2024 is het Volwassenenfonds verlengd en hebben 100 inwoners hier gebruik van gemaakt. Ook hebben we financiële middelen kunnen vinden voor de borging, waardoor we structureel gebruik kunnen maken van dit initiatief.
Wonen, welzijn en zorg voor ouderen
In 2024 zijn twee belangrijke visies vastgesteld die richting geven aan de toekomst van wonen, welzijn en zorg voor ouderen in Maassluis:
- ‘Woonzorgvisie voor ouderen in Maassluis 2024 - 2035’
Deze visie schetst een duidelijke strategie voor de toekomstige woonbehoeften van ouderen. Er is niet alleen aandacht voor passende woningen, maar ook voor het welzijn van ouderen. Hierbij ligt de nadruk op ontmoeting en gezondheid. Het plan benadrukt het belang van een integrale aanpak waarin wonen, welzijn en zorg naadloos op elkaar aansluiten.
- ‘Visie op wonen, welzijn en zorg voor aandachtsgroepen’
Deze visie focust op een gezamenlijke aanpak om zowel lokaal als regionaal voldoende mogelijkheden te creëren voor wonen, leven en zorg voor specifieke aandachtsgroepen.
Het uitvoeringsprogramma van de ‘Visie op wonen, welzijn en zorg voor aandachtsgroepen’ is eind 2024 door het college vastgesteld. Hierin zijn concrete acties vastgelegd die nodig zijn om de doelen te bereiken. Dit programma wordt in nauwe samenwerking met woningcorporaties, zorgpartijen en initiatiefnemers uitgevoerd.
In 2024 is Hoog Sluys gebouwd, een appartementengebouw met 65 huurwoningen, waarvan 20 specifiek bestemd voor ouderen met een zorgvraag. Binnen het concept Gezond en Wel Thuis werken Maasdelta, Seniorenwelzijn en Argos Zorggroep hier samen aan langer zelfstandig wonen .
SamenzijnwijMaassluis
Vanuit de aanpak #SamenzijnwijMaassluis is breed ingezet om het jaarplan 2024 tot realisatie te laten komen. We hebben de aanpak bekendgemaakt via de website, het Nieuwsblad Maassluis, een huis-aan-huiskrant, kleurplatenactie, zomer- en winterkaarten en borden langs de hoofdwegen. Het aantal inwoners en organisaties dat #SamenzijnwijMaassluis volgt en actief meedoet groeit.
In de meivakantie is voor de tweede keer de Doe Mee Markt georganiseerd. Deze trok een brede vertegenwoordiging van 62 organisaties. In oktober was de Maand van de Ontmoeting. De kick-off was gecombineerd met Burendag en een afsluiting met de langste high-tea in winkelcentrum De Koningshoek. Bij de Maand van de Ontmoeting zijn ruim 80 organisaties betrokken geweest en hebben we circa 5.000 bezoekers bereikt. Zeker aan de afsluiting is veelvuldig deelgenomen door inwoners. Ruim 1.200 inwoners hebben plaatsgenomen aan een van de tafels.
Inclusie
We hebben de Agenda Inclusieve Stad vastgesteld. Binnen de organisatie is het koplopersnetwerk Inclusie gevormd. Dit netwerk bestaat uit medewerkers die fungeren als inclusieambassadeur binnen hun team en cluster om de bewustwording over Inclusie te vergroten in de organisatie.
Er is gestart met het project Richtlijn toegankelijkheid openbare ruimte. Er is een deskundige partij ingehuurd om in 2025 de schouwvoering tot stand te brengen. Dit krijgt een vervolg met het uitvoeren van schouwen.
Met een eerste kennismakingsbijeenkomst tussen lokale ondernemers, de Belangengroep Inclusief Maassluis en het Regenboog Platform Maassluis is een begin gemaakt met het stimuleren van inclusieve horecapraktijken.
De Uitvoeringsagenda regenboogstad is in de opstartfase in overleg met diverse lokale en regionale partners om te komen tot sociale acceptatie en zichtbaarheid van lhbtiq+ personen in Maassluis. Het draagvlak dat in 2024 is gecreëerd bij de betrokken organisaties en de gemeenteraad krijgt vervolg met de agenda en bijbehorende acties.
Wijk op maat
In 2023 heeft de wijk Sluispolder Oost extra aandacht gekregen. Na een bewonersavond met ruim honderd bezoekers zijn vier thema bijeenkomsten met een klankbordgroep georganiseerd. Daar hebben wij gezamenlijk met de betrokken bewoners een wijkagenda en uitvoeringsprogramma opgesteld. Aan de uitvoering is samen met de de wijkbewoners en met andere partners invulling gegeven. Dit zetten we voort in de eerste helft van 2025.
In april 2024 is gestart met de wijkaanpak in Bomendal en Bloemenbuurt. Tijdens een succesvolle bewonersbijeenkomst zijn diverse verbeterpunten voor deze buurten geformuleerd. Er is met wijkbewoners een wijkwandeling en schouw gehouden om in deze buurten samen te kijken naar mogelijkheden om situaties in de openbare ruimte te verbeteren door inzet van zowel wijkbewoners, gemeente en andere partners. In werkgroepen is gewerkt aan diverse sociale thema’s, zoals het elkaar meer kunnen ontmoeten in de buurt en gedragsverandering teweeg brengen bij onveilige verkeerssituaties. Deze actiepunten worden begin 2025 verwerkt in een uitvoeringsprogramma en wijkagenda voor Bomendal en de Bloemenbuurt.
Stadsbreed hebben wij actief ingezet op 'ontmoeting en verbinding', onder meer tijdens de Burendag. We ondersteunen bewonersinitiatieven en onderhouden contact met bewonerscommissies, VBBM en winkeliers. We hebben Buurtpreventie gecoördineerd, zodat betrokken inwoners zich vrijwillig kunnen blijven inzetten voor de veiligheid in hun buurt en wijk. Als waardering voor hun inzet worden ze gefaciliteerd met trainingen en kleding.
Vanuit de wijkaanpak in Bomendal en Bloemenbuurt is in 2024 een geheel nieuw buurtpreventieteam ontstaan door de inzet van buurtbewoners. In 2024 zijn we overgestapt van fysieke kerstbomen naar vlaggenmastkerstbomen. Op achttien locaties in de stad heeft zo’n vlaggenmastkerstboom gestaan, de reacties van de bewoners waren positief. Daarmee hebben we op een duurzame en kostenbesparende wijze kunnen antwoorden op deze initiatieven van inwoners voor hun straat en buurt.
Inburgering
Stroomopwaarts voert de Wet Inburgering uit en zorgt daarbij voor de bijbehorende doelen: alle inburgeraars leren zo snel mogelijk de Nederlandse taal voor een snelle participatie in de samenleving. Stroomopwaarts zet hiervoor duale en integrale trajecten in, waarbij nieuwkomers naast het volgen van taal- en inburgeringscursussen, gelijktijdig begeleid worden bij de integratie en (arbeids-) participatie. De samenwerking met Inclusia verloopt goed. Inclusia draagt zorg voor de maatschappelijke begeleiding van statushouders en beheert het steunpunt waar statushouders terecht kunnen met vragen over het nieuw wonen in een gemeente.
Kansengelijkheid
Via het Gemeentelijk Onderwijs AchterstandenBudget (GOAB) dragen we zorg voor de Voorschoolse Educatie voor alle kinderen die dat volgens het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodig hebben. Ook in 2024 hebben we gezorgd voor extra kennis ondersteuning aan organisaties op zorgkinderen en voor ondersteuning voor kind/onderwijs en gezin middels interventies op maat zoals huiswerkbegeleiding.
Inzet voor jongeren
E25 Zorg en Welzijn biedt ambulant jongerenwerk, jongerenwerk op locatie in ‘Inblik’ en jongerencoaching. In 2024 zijn activiteiten voor jongeren georganiseerd en zijn Maassluise jongeren ondersteund om ook zelf initiatieven op te zetten. Het jongerenwerk werkt zoveel mogelijk in de directe omgeving van jongeren aan preventie, waarbij intensief is samengewerkt met politie en handhaving. Aan jongeren met een lichte ondersteuningsvraag is coaching geboden.
Doelgroepenvervoer
In 2024 stond de implementatie van het nieuwe vervoersloket en het merk ‘Ievo’ centraal in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, in samenwerking met Rogplus. De nadruk lag hierbij op een soepele overgang voor bestaande Wmo-reizigers. Na de implementatie verschuift de focus naar het optimaal bedienen van nieuwe cliënten. In dit kader is onderzocht welke voorzieningen nodig zijn om een soepele en veilige overstap op OV-knooppunten te waarborgen, met specifieke aandacht voor toegankelijkheid en sociale veiligheid. Daarnaast is een start gemaakt met de oprichting van een coördinatiepunt voor vrijwilligersvervoer en de verdere afstemming van beleid, met als doel een efficiëntere en duurzamere mobiliteitsoplossing voor de lange termijn te realiseren.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Begin 2024 hebben de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS-regio) de Regiovisie Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang vastgesteld. Hierin wordt beschreven hoe de gemeenten in de komende jaren willen samenwerken aan betere ondersteuning voor kwetsbare inwoners.
Eind 2024 is het Uitvoeringsprogramma Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang 2025-2027 vastgesteld. Dit programma werkt concrete activiteiten en prioriteiten uit op thema’s zoals wonen met zorg, in- en uitstroom, preventie en het verbeteren van de leefbaarheid in buurten.
In aanloop naar dit uitvoeringsprogramma zijn in 2024 voorbereidingen getroffen voor verschillende activiteiten, zoals de mogelijke aanbesteding van Beschermd Wonen. Daarnaast zijn verkenningen gestart voor een pilot Housing First, gericht op het bieden van stabiele huisvesting aan daklozen. Ook is het proces in gang gezet voor de ETHOS-telling, die in maart 2025 zal plaatsvinden en inzicht geeft in dakloosheid binnen de regio.
Centrumtaken en MVS samenwerking
In het Uitvoeringsprogramma Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang zijn de uitgangspunten voor samenwerking binnen de MVS-regio vastgelegd. In 2024 zijn de contouren van de samenwerkingsovereenkomst opgesteld; de definitieve overeenkomst wordt in 2025 afgerond.
De landelijke invoering van het woonplaatsbeginsel en het bijbehorende nieuwe verdeelmodel voor Beschermd Wonen (doordecentralisatie) is opnieuw uitgesteld. De nieuwe streefdatum is 1 januari 2026. De MVS-gemeenten hebben zich in 2024 voorbereid op deze herverdeling van middelen, om tijdig klaar te zijn voor deze belangrijke wijziging.
MVS Jeugdmodel
Mevis geeft sinds januari 2023 uitvoering aan de integrale opdracht jeugdhulp Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS). In 2024 is doorgebouwd aan het uitvoeren van het MVS Jeugdmodel. Het voorliggend veld wordt middels de proeftuinen van het MVS Jeugdteam op integraal wijkgericht samenwerken beter aangehaakt. Ook is een inventarisatie gestart van het voorliggend veld als basis voor een goed netwerk en samenwerking ten bate van preventie.
Mevis heeft gewerkt aan het transformeren binnen de wijkteams, professionalisering en richtlijn voor hulpverlening. Ook wordt in de Proeftuin Maassluis gewerkt met ondersteuningsplannen voor alle huisartsverwijzingen. Alle cliënten krijgen inmiddels een E-health account. In het kader van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming wordt een breed lokaal team met diverse partners uit het sociaal domein ontwikkeld. Het gaat hierbij om verbinding tussen 18- en 18+, maar ook integrale triage en één contactpersoon per gezin gedurende de hele ondersteuning. In de samenwerking met onderwijs en huisartsen is fors geïnvesteerd. JIP’ers (Jeugdprofessionals in de (huisarts)praktijk) en JOS’ers (Jeugdprofessionals op school) zijn geïmplementeerd.