2024 was een bijzonder jaar, niet alleen in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen en het zogenaamde ravijn vanaf 2026 maar ook in Maassluis waren er impact volle gebeurtenissen. We hebben de nodige hoogtepunten maar helaas ook dieptepunten gekend. We zijn trots dat we samen met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners veel saamhorigheid en flexibiliteit hebben getoond. We hebben echt invulling met elkaar gegeven aan ons motto “Samen zijn we Maassluis”.
Op sportief gebied zijn we trots op de sportverenigingen die Maassluis rijk is. In 2024 was een sportief hoogtepunt de doorkomst van de Tour de Femmes waar we ons van onze beste kant hebben laten zien. Na een zorgvuldige afweging hebben we besloten om af te zien van de bouw van de sporthal aan de Sportlaan. Voor veel betrokkenen was dit uiteraard een moeilijk en ook teleurstellend bericht.
Dat we letterlijk aan de weg timmeren als Maassluis is bekend. Of het nu ging om de reguliere vervanging van riolering of het herstel van de kademuur in de haven. Landelijk gezien doen we het goed qua woningbouw opgave, we bouwen boven gemiddeld vanuit de overtuiging dat we moeten bijdragen aan de oplossing van het tekort aan woningen. Er zijn 382 nieuwe woningen gebouwd en veel woningen opgeleverd in de projecten Wilgenrijk, De Kade, Burgemeesterswijk en Sluispolder-West. Een goed resultaat dankzij de inzet van alle partners in de stad.
Op het gebied van de opvang van vluchtelingen hebben we ook ons steentje bijgedragen in 2024. Naast de Lady Anne aan de Govert van Wijnkade zijn we in 2024 gestart met voorbereidingen voor de komst van een tweede boot aan het Hellinggat. Maassluis als veilige haven voor vluchtelingen past ons.
De haven is een belangrijke pijler van ons culturele erfgoed. We hebben belangrijke stappen gezet met de ontwikkeling van LoodsM waar partners elkaar steeds beter weten te vinden. Na het eerste “Go” besluit zijn de verkennende gesprekken gestart met mogelijke investeerders en subsidieverstrekkers. Dat we continue in beweging zijn op het culturele vlak blijkt uit voorbereidingen van het Bruisend Huis en de opening van de bioscoop in Maassluis, die tot stand is gekomen met behulp van crowdfunding. Een belangrijke toevoeging vanuit het theater Koningshof van het aanbod voor Maasluis en omliggende gemeenten.
Ook in 2024 bleef de druk op het sociaal domein groot met thema’s als jeugdzorg en energiearmoede die vragen om structurele oplossingen. Samen met partners als Stroomopwaarts, Rogplus en Mevis zien we om naar hen die het moeilijk hebben, kwetsbaar zijn of in de knel zijn gekomen. We zien Maassluis als een stad waarin iedereen mee kan doen.
De jaarrekening, die afsluit met een positief resultaat van € 5,1 miljoen, geeft een goed beeld van de financiële positie van de Gemeente Maassluis. Het programmaverslag beschrijft de voortgang van onze activiteiten en projecten.
Tot slot danken wij alle inwoners, ondernemers, stichtingen en verenigingen, medewerkers en partners voor de stappen die we samen hebben gezet om verdere invulling te aan de visie “Samen thuis in Maassluis”. Maasluis is een prettige plek om te wonen met veel maatschappelijke voorzieningen. We kijken met vertrouwen naar de toekomst en de oplossing van de uitdagingen die voor ons liggen.