Programma 1 Veiligheid en handhaving

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

Activiteiten (Wat hebben we daarvoor gedaan?)

In 2024 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd:

Bevorderen veiligheidsgevoel van inwoners
Door de campagne Maassluis Veilig werden inwoners over verschillende veiligheidsonderwerpen geïnformeerd. Hiervoor zette we verschillende middelen als driehoek borden, pagina’s in het Nieuwsblad Maassluis, folders en berichten op social media in.  

Bevorderen van betrokkenheid van inwoners bij veiligheid

- Buurtpreventie
De afgelopen periode is Buurtpreventie gegroeid en deze lijn blijft zich doorzetten. Het totaal aantal leden is nu 81 verdeeld over zeven teams. Net als in Sluispolder-Oost is vanuit de wijkaanpak in Bomendal en de Bloemenbuurt, een geheel nieuw team ontstaan na een grote bewonersbijeenkomst als start van deze aanpak. In het najaar 2024 hebben wij weer een actie achterpadverlichting gehouden in Bomendal en een stukje Bloemenbuurt.

- Wijkcoördinatoren
De wijkcoördinatoren hebben goed en laagdrempelig contact met bewoners(commissies) en ondernemers uit verschillende wijken.
Met de VBBM (Vereniging Bewoners Belangen Maassluis) vindt per kwartaal overleg plaats waar ontwikkelingen, trends en acties in de stad op allerlei gebied worden uitgewisseld. Binnen de wijkaanpak (Wijk op Maat) zijn in 2024 de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma Sluispolder-Oost grotendeels afgerond. In Bomendal en de Bloemenbuurt werd in werkgroepen, samen met wijkbewoners, gewerkt aan thema’s zoals elkaar meer ontmoeten in de buurt en de veiligheid in verkeerssituaties zoals te hard rijden plus de onveiligheid en parkeeroverlast nabij scholen. In het najaar is de Actie Achterpadverlichting uitgevoerd als onderdeel van het Donkere Dagen Offensief.

In 2024 is een intentieverklaring ondertekend samen met de Politie en de winkelgebieden het Stadshart, winkelcentrum Palet en winkelcentrum Steendijkpolder. Met deze intentieverklaring hebben we borging gegeven aan de korte lijnen tussen politie, winkeliers en gemeente met als doel het schoon, heel en veilig houden van de winkelgebieden. Voor de Koningshoek verloopt het contact door deelnemer te zijn in het reguliere overleg van de beheerder met winkeliers.

In het kader van de aanpak woonoverlast werd Burenbemiddeling gecontinueerd. Er werden in 2024 39 bemiddelingstrajecten doorlopen.

Ondermijning
Begin 2024 is ingezet op het vergroten van kennis bij gemeente ambtenaren, politie en woningbouwverenigingen over crimineel pandgebruik door middel van een escaperoom. Eind 2024 is er een workshop voor zorgmedewerkers georganiseerd over ondermijning in de zorg.

In juni is de verschuiving van taken in verband met de langdurig openstaande vacature voor een beleidsmedewerker Veiligheid en Ondermijning in kaart gebracht. We hebben geleerd dat een stevige basis van uiterst belang is, waardoor we op een gestructureerde en onderbouwde wijze ondermijning in Maassluis kunnen aanpakken. We zien dat ondermijning altijd gepaard gaat met een ‘onderbuikgevoel’, maar willen onze werkwijze ook verantwoord en integer kunnen onderbouwen. Hierdoor neemt de noodzaak voor een data-gedreven aanpak toe. Dit heeft ertoe geleid dat er sinds maart 2024 een data-analist Ondermijning tijdelijk actief is geweest.
Deze data-analist heeft zich onder andere bezig gehouden met het project Datavoorziening Onregelmatigheden op de Kaart (DOOK). DOOK toont digitale kaarten met gedetailleerde lokale gegevens om ondermijningsvraagstukken effectief aan te pakken, met behoud van de rechtmatigheid van het datagebruik.
Vanwege wettelijke verplichtingen is het privacy protocol binnengemeentelijke gegevens ten behoeve van de aanpak van ondermijning opgesteld in 2024.

Tijdens de integrale controles van 2024 zijn er 31 bedrijven gecontroleerd. Deze controles vonden plaats in de automotive branche, horeca branche en bij niet-reguliere supermarkten. Door de inzet van het Versterkingsteam (RIEC) bij integrale controles is de kennis van de boa’s vergoot op het gebied van ondermijning en hebben zij een centrale rol tijdens de controle.
In 2024 hebben wij vijf bestuurlijke rapportages ontvangen van de politie over crimineel pandgebruik die geen betrekking hebben op vuurwerk. De bestuurlijke rapportages hebben voornamelijk betrekking op verdovende middelen in woningen. Een woning is op last van de burgemeester gesloten en in de andere vier gevallen heeft de burgemeester een LOD (last onder dwangsom) opgelegd.

De deelname aan Meld Misdaad Anoniem (MMA) is voortgezet in 2024. In totaal hebben wij 24 meldingen ontvangen, dit zijn er 15 meer dan in 2023.

Aandacht kwetsbare inwoners
Sinds 2023 worden de meldingen met de meldingen niet-acute zorg (I28) door de politie bij de gemeente gemeld. Meldingen over jeugdigen en huiselijk geweld worden door de politie rechtstreeks bij Veilig Thuis gemeld. In 2024 werden door de politie 248 meldingen niet acute zorg bij de gemeente gedaan. De meldingen worden geregistreerd en afhankelijk van de inhoud doorgeleid naar passende zorg.
De deelname aan het zorg- en veiligheidshuis werd gecontinueerd en de lokale persoonsgerichte aanpak werd uitgevoerd in de zorg en veiligheidskamer.

Jeugdcriminaliteit

In mei werd het programma LeerlingAlert uitgevoerd. Het programma is een totaalpakket en bestaat uit lessen aan leerlingen (VO en MBO) en een informatieavond voor de ouders, medewerkers van de scholen, ketenpartners en gemeentelijke collega’s.

Goed verhuurderschap
De beleidsregel toezicht Wet Goed Verhuurderschap en de beleidsregel bestuurlijke boete werden door het college vastgesteld. In juni 2024 werd de Wet betaalbare huur aan de Wet goed verhuurderschap toegevoegd waardoor de gemeente, op advies van de huurcommissie, handhavend kan optreden bij te hoge huur.   

(soft) Drugsbeleid

In maart stelde de burgemeester de Beleidsregel Coffeeshopbeleid vast en in juni stelde de raad de Nota Softdrugsbeleid vast.

Verstevigen aanpak Handhaving

Er zijn in 2024 weliswaar een aantal vacatures bij onze boa’s ingevuld, maar het team is nog niet op sterkte. Inclusief coördinator waren er vijf boa’s in 2024 in dienst. Daarnaast is in oktober een administratief ondersteuner gestart voor 0,5 FTE. In het kader van de voorgenomen pilot milieuboa kan gemeld worden dat het ondanks een intensief wervingstraject niet is gelukt om een boa voor deze specifieke taak te vinden. Het functieprofiel is daarom aangepast naar een reguliere boa functie. Deze is vrijwel direct opgevuld. De aandacht voor afval is onderdeel van de reguliere taak.

De samenwerking met de politie is geformaliseerd in het handhavingsarrangement tussen gemeenten en politie. Hierdoor is er dagelijks een gezamenlijke briefing met de politie. Ook zijn de nieuwe bevoegdheden van de boa’s (geen of onjuiste fietsverlichting, negeren van rood licht door fietsers en voetgangers en het handheld telefoongebruik door fietsers) opgenomen in dit arrangement, waardoor boa’s vanaf het derde kwartaal hierop konden handhaven. In totaal zijn er tien verbalen geschreven voor de nieuwe verkeersfeiten, hier voorafgaand zijn er tien waarschuwingen gegeven.

In 2024 zijn er 750 waarschuwingen en 335 bekeuringen geschreven voor diverse feiten. Daarnaast zijn er 130 bestuurlijke boetes geschreven voor afval. In totaal zijn er 2.900 Fiximeldingen afgehandeld. Het betrof 1300 meldingen over verkeerszaken (parkeeroverlast, geparkeerde kampeermiddelen, 450 meldingen over afval, 450 meldingen over wees/wrak fietsen, 450 meldingen omtrent (jeugd)overlast, 70 meldingen omtrent hondenoverlast en 180 meldingen voor overige zaken. Alle meldingen zijn binnen het gestelde termijn afgehandeld.
De communicatiecampagne over de taken van handhaving en toezicht die in 2023 is gestart, kreeg in 2024 een vervolg.

Cybercrime

Om ouderen weerbaar te maken tegen diverse vormen van online oplichting hebben we begin 2024 een Digitaal weerbaar-bijeenkomsten georganiseerd in theater de Koningshof in samenwerking met Samen Digitaal Wijzer en de bibliotheek. In samenwerking met het PVO (Platform Veilig Ondernemen) hebben we een trainingsaanbod voor ondernemers op het gebied van cybercrime georganiseerd. We hebben de samenwerking met de VAR (Veiligheidsalliantie Rotterdam) gecontinueerd op het gebied van cybercrime. Vanuit dit aandachtsgebied is ook de politie aangesloten en ontvangen we een tweejaarlijks beeld van het aantal aangiften met betrekking tot online criminaliteit. Hierdoor hebben we campagnes ingezet op actuele ontwikkelingen zoals het doen van online kerstaankopen bij malafide bedrijven.

We hebben deelgenomen aan 'peer to peer' gesprekken gericht op digitale veiligheid georganiseerd vanuit de VNG. Er zijn een aantal gesprekken geweest op bestuurlijk en ambtelijk niveau met de gemeente Hulst. Dit was een leerzame ervaring en heeft nieuwe inzichten gegeven voor het versterken van de interne digitale beveiliging.

Cameratoezicht

De mobiele camera unit (MCU) is het afgelopen jaar op verschillende plekken in de stad neergezet. Onder andere bij de begraafplaats in de week van de dodenherdenking, tijdens de Furieade en de jaarwisseling en naar aanleiding van explosies bij een woning in de Burgemeesterswijk.
In juli stelde burgemeester de beleidsregel cameratoezicht in de openbare ruimte vast.

Excessief geweld
In 2024 hebben we voor het eerst te maken gehad met excessief geweld in vorm van explosies en een steekpartij met een dodelijk slachtoffer. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het gevoel van veiligheid. Dit heeft om ongeplande aandacht en inzet van het team gevraagd. We hebben de bestuurlijke aanpak verstevigd door bijvoorbeeld het inzetten van camera’s op risicolocaties en in afstemming met communicatie buurtbewoners geïnformeerd middels brieven.
De burgemeester heeft één woning naar aanleiding van explosies tijdelijk gesloten.  

Vuurwerk
In 2024 werd door het vuurwerkteam van de politie in een viertal woningen, schuren en kelderboxen partijen illegaal vuurwerk aangetroffen. De burgemeester heeft hierop bestuurlijk gehandhaafd door het opleggen van last onder dwangsom.

Straatintimidatie
Bij de begrotingsbehandeling van 2023 werd een motie ingediend over straatintimidatie. Hiervoor was het van belang om een startpunt te creëren en dit is middels een onderzoek naar straatintimidatie binnen Maassluis in kaart gebracht. Dit onderzoek heeft voor het eerst laten zien in welke mate straatintimidatie ervaren wordt, welke leeftijdsgroepen hiermee te maken hebben, welke vormen van straatintimidatie er zijn, hoe inwoners nadenken over mogelijke oplossingen en locaties waar straatintimidatie plaatsvindt. We hebben de enquête middels een campagne onder de aandacht gebracht, daarnaast hebben informatie opgehaald bij ketenpartners en expertisebureau ’s.

Hulpdiensten
In de vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de VRR wordt samen met de directie van de VRR nagedacht hoe de komende bezuinigingen waar de gemeenten mee worden geconfronteerd zo min mogelijk impact heeft op de dienstverlening van de VRR.

De prestaties (aanrijtijden) van de hulpdiensten worden nauwlettend gevolgd en zijn vast onderwerp van reguliere overleggen met de VRR. De ambulancedienst zorgt twee maal per jaar voor een overzicht van hun prestaties zodat inzicht in de aanrijtijden aanwezig is.

De brandweer heeft in 2024 een aantal grote incidenten verwerkt zoals enkele gaslekkages, een gesprongen waterleiding aan de Weverskade, een dodelijke aanrijding op de Dr.J.Schoutenlaan en enkele branden in woningen waarbij de brand in de flat aan de Burgemeester Zaneveldstraat voor de nodige impact zorgde.  
De versterking en het behouden van brandweervrijwilligers had ook in 2024 aandacht in het periodieke overleg tussen de burgemeester en de commandant van de brandweer.

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2025 18:30:12 met de export van 06/27/2025 09:52:54